CBDC’s zullen privé-stabielmunt Tether vervangen

CBDC’s zullen privé-stabielmunt Tether vervangen, zeggen de Centrale Bankiers

De hoofden van de centrale banken van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Europa hebben gezamenlijk hun optimisme over digitale valuta uitgesproken, maar het zou twee tot vier jaar kunnen duren voor de lancering.

De president van de ECB, Christine Lagarde, is positief over de lancering van een digitale munt Bitcoin Code van de centrale bank (CBDC), maar over een paar jaar.
De Amerikaanse Fed-voorzitter en de gouverneur van de BoE zeiden dat ze ook de kosten en baten van een dergelijk betalingssysteem analyseren.

Tijdens het jaarlijkse ECB-forum over centrale banken zeiden de hoofden van de drie centrale banken dat ze het idee van een CBDC actief aan het onderzoeken zijn. Sommigen voorspellen dat het een einde zal maken aan private stablecoins, zoals Tether’s USDT.

Alle leiders van de centrale banken in één frame

De voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve Jerome Powell zei dat het belangrijker was om „het [CBDC] goed te doen, in tegenstelling tot de eerste te zijn.“ Toch merkte Powell dat op:

„We hebben actief deelgenomen met Andrew en Christine, en andere centrale banken in de BIS om te kijken naar de voordelen van CBDC.

De leiders van alle drie de centrale banken erkenden een stijging van de digitale betalingen in het laatste decennium en de versnelling ervan als gevolg van de pandemie. Lagarde zei:

„Veel digitale betalingen versnellen, waardoor we in de richting gaan van het onderzoeken van alternatieve betalingswijzen, en er zal een transformatie plaatsvinden die gunstig zal zijn.“

Lagarde leek gemotiveerd om een CBDC te lanceren om „snellere, goedkopere en veilige“ grensoverschrijdende betalingen te faciliteren, die volgens haar „vrij moeizaam“ zijn op dit moment.

Aan de andere kant is Powell’s primaire focus het handhaven van de Amerikaanse dollarpositie als de reservevaluta van de wereld. Daarom beveelt hij een voorzichtige aanpak aan om de monetaire en fiscale veranderingen van een CBDC-lancering te evalueren.

Andrew Bailey, de gouverneur van de Bank of England, zei dat een CBDC de plaats zou innemen van privé-startmunten zoals Tether, Libra, en anderen, omdat de mensen meer vertrouwen zouden hebben in het opslaan en uitgeven van CBDCs.

Op dit moment is de ECB een van de drie banken die vooroploopt in hun CBDC-inspanningen. Lagarde kwam terug op haar verklaring uit het verleden dat CBDC „het geld zal aanvullen, niet vervangen“. Vanaf oktober heeft de ECB ook gevraagd om openbaar commentaar op haar CBDC-plannen, waarvan de deadline half januari is.

Lagarde is optimistisch dat „CBDC zal komen“, maar het zou „twee, drie of zelfs vier jaar kunnen duren“.

Ze haalde het voorbeeld aan van China en Facebook, die er respectievelijk vijf en vier jaar over deden om hun stablecoins te ontwikkelen.